Dynevask

Jeg læste et sted, at en tiendedel af vægten på en seks år gammel dyne, er skidt. Det kan være hudskæl, skimmelsvampe eller husstøvmider. Lækkert ikke? Men en kunststof-dyne er det som oftest nemt nok, den ryger bare i vaskemaskinen.

Men har du en dundyne, er det straks værre. Til en dundyne anbefales som regel kemisk rens. Og kemisk rens er dyrt – og der er faktisk mennesker, der ikke rigtigt kan tåle disse kemikalier.

Vask af dundyner

Men jeg faldt over dette tip i en bog fra “Rene ord for pengene”.

  • Kig først syningerne efter på dundynen – alle skal være intakte
  • Vask dynen ved 60 grader – det er mere en husstøvmider og skimmelsvampe kan klare. Brug et vaskemiddel uden enzymer. Dynen skal også centrifugeres.
  • Dynen skal tørretumbles, men du skal med jævne mellemrun tage den ud og ryste den. Dette sker for at fjererne ikke skal klumpe.
  • Den sidste tur i tørretumbleren skal være kold.

Dette er noget mere omfattende end almindelig vask. Men  – ifølge forbrugerstyrelsen – skulle det være nok at vaske dynen en gang hver andet år.

En tennisbold i tørretumbleren?

Og dette er ikke for at tørre tennisbolden. Til gengæld kan det være en fordel at lade den gå med i tørretumbleren når man tørrer en dundyne.  Dette er aktuelt hvis man oplever at dynen er ved at “falde sammen” – enten i brug eller efter vask. Tennisbolden gør, at der kommer mere luft i fjererne. Dermed bliver dynen mere luftig.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.