Dynevask

Jeg læste et sted – husker ikke lige hvor – at en tiendedel af vægten på en seks år gammel dyne, er skidt. Det kan være hudskæl, skimmelsvampe eller husstøvmider. Lækkert ikke? Men en kunststof-dyne er det som oftest nemt nok, den ryger bare i vaskemaskinen.Mine gør – og det endda med et rimeligt interval, så det er så nemt, somsådan noget nu kan være.

Men har du en dundyne, er det straks værre. Til en dundyne anbefales som regel kemisk rens. Og kemisk rens er dyrt – og der er faktisk mennesker, der ikke rigtigt kan tåle disse kemikalier. Mange vælger desværre at køre videre med den gamle dyne (den kan vel bare luftes lidt?) – eller slet og ret at smide dynen ud og anskaffe en ny. For dynevask er vel ikke en mulighed?

Vask af dundyner

Men dynevask kan lade sig gøre – også på dundyner. Eller bør i hvert fald afprøves før man går til Men jeg faldt over dette tip i en bog fra det hedengangne “Rene ord for pengene”, som mange nok husker fra fjernsynet.

  • Kig først syningerne efter på dundynen – alle skal være intakte.Hvis ikke, skal det rettes.
  • Vask dynen ved 60 grader – det er mere en husstøvmider og skimmelsvampe kan klare. Brug et vaskemiddel uden enzymer. Dynen skal også centrifugeres.
  • Dynen skal tørretumbles, men du skal med jævne mellemrum tage den ud og ryste den. Dette sker for at fjererne ikke skal klumpe.
  • Den sidste tur i tørretumbleren skal være kold.

Dette er noget mere omfattende end almindelig vask. Men  – ifølge forbrugerstyrelsen – skulle det være nok at vaske dynen en gang hver andet år.

Dynevask - vask din dundyne
Dynevask: Selv en dundyne kan vaskes – hvis man bærer sig rigtigt ad.Billede af JKKGDM fra Pixabay

En tennisbold i tørretumbleren?

En tennisbold til dynevask? Og nej, dette er ikke for at tørre tennisbolden. Til gengæld kan det være en fordel at lade den gå med i tørretumbleren når man tørrer en dundyne.  Dette er aktuelt hvis man oplever at dynen er ved at “falde sammen” – enten i brug eller efter vask. Tennisbolden gør, at der kommer mere luft i fjerene/dunene. Dermed bliver dynen mere luftig fordi den hele tiden bliver arbejdet igennem af tennisbolden.

Dyner og husstøvmider?

Virker det som lang tid for sig kun at vaske dyne med 2 års mellemrum – som det ellers anbefales? Dem, der lider af allergi mod husstøvmider, ville sikkert gerne gøre det oftere. Men her kommer et lille fif til, hvordan man kan få bugt med husstøvmider i dynerne – uden hverken dynevask eller kemikalier. Husstøvmider kan nemlig fryses så meget, at de dør.

Måske kan man ikke ligefrem smide dynen i fryseren. Men vent på de rigtig kolde vinterdage kommer, de dage, hvor det virkeligt knasfryser. Læg dynerne udenfør – gerne i sne. Lad dem ligge nogle timer. Den slags er husstøvmider ikke glade for. Samme fremgangsmåde – sne og frost er også perfekt til løse tæpper.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.