Alternativ til rensning

Har du tøj, der kun må renses? Ja, så kan det hurtig blive en dyr fornøjelse. For rensning er ikke billigt – så det er ikke noget, man ikke lige gør 3 gange om ugen. men der er et par andre metoder, man kan bruge for at få tøj, der ellers skulle renses rent – eller i hvert fald mere rent…

Rensning med kemikalier

Og dertil kommer, at rens er kemisk – så er du ikke alt for begejstret med det med kemikalierne, skal du måske også tænke dig om et par gange inde du sender tøjet på renseri. Der kan være flere grunde til, at vaskeanvisningen siger kemisk rens i stedet for vask. Nogle typer stof tåler ikke den hårdhændede behandling, tekstilerne nu engang får af reverserende tromlegang. Nogle beklædningsgenstande har pressefolder eller plisseringer, som ville forsvinde i almindelig vask. Og så er der andre igen, der ville volde problemer fordi yderstof og foer har vidt forskellige vaske-egenskaber.

Men under alle omstændigheder antyder “dry clean only” at der er al mulig grund til at gå forsigtigt til værks. Er det en dyr selskabskjole eller en habit, kunne det være umagen værd.

Men måske er det noget, man er mere villig til at tage chancen på? Under alle omstændigheder skal man naturligvis gå forsigtigt til værks – i hvert fald første gang, man giver et stykke tøj “alternativ rens”!

Vaskeanvisning

Vaskeanvisningen fortæller muligvis, at du kun må bruge rensning – men måske er der andre muligheder?

Dampmetoden

Dry clean only

Måske er der en billigere måde

Har du en damprenser af den ene eller anden slags? Hvis du har, kan den hjælpe dig med med at rengøre noget af det tøj, du måske ville have ofret en kemisk rens på. Hvis ikke tøjet er stærkt beskidt, kan du sagtens friske det op ved at puste damp igennem det.

Det kan fjerne dårlig lugt og dampen dræber desuden bakterier. Og i nogle tilfælde kan det også tage pletter – men kun de mindre alvorlige af slagsen.

Vaskemetoden

Nogle gange kan man være heldig med at vaske noget, der egentlig ikke kan vaskes. Man kan sagtens risikere at vaskeanvisningen er til den hysteriske side. Det vil sige at man ville kunne vaske det nænsomt. Jeg har flere gange gjort det med habitjakker, som ellers skulle have haft kemisk rens.

Jeg har taget chancen og det er gået godt. Når jeg har prøvet det af, skyldes det, at jeg køber mange genbrugsjakker. En rensning ville være dyrere end det, jeg havde betalt for jakken! Så prøver man sig frem…..

Og det har givet et godt resultat. Eneste problem i denne sammenhæng er, at det har krævet en del i strygning. Især kan det være krævende at få foret glat igen. Det skal understreges, at det er blevet vasket i hånd – eller jeg har brugt et “håndvaskeprogram”!

I nogle tilfælde har jeg – med held – kunnet tørretumble, omend ikke med for meget varme. Jeg vil dog understrege, at dette er at tage chancen. Jeg har hidtil været heldig. Man skal ikke prøve med tøj, man ikke vil tage en chance med.

Frisk-luft-metodene

Nogle gange er det mere en dårlig lugt, der er problemet – slet ikke pletter ol. Og det kan udmærket være, at denne lugt ikke stikker dybere end som så. Uld kan for eksempel nemt lugte lidt “gammelt” men ofte kan det klares ved at lufte det godt igennem. Det vil altså sige at hænge tøjet udenfor og lade det hænge et døgns tid.

Jeg har brugt metoden flere gange på jakkesæt, der havde “været i byen” – og lugtede sådan. Et døgns luftning og den grimme lugt var væk! 3 metoder, man kan bruge til at erstatte en eventuel rensning. Måske ikke for evigt, men det kan spare dig en dyr rensning hist og her.

Astrid

4 Comments

  1. Hej Astrid jeg har købt bukser/jakke materialer 54% polyester 44 % uld.
    Der anbefales rens p med cirkel omkring. Jeg mener at jeg ville kunne vaske dem i lunkent vand med uldvask. Hvad mener du. Med venlig hilsen Brigitha

    Mailadresse grolivzen@icloud.com

  2. Hvad skal jeg gøre en blazer af polyester der har et bomuld/kunsstof foer der luger kraftigt af sved? Den er købt brugt og kvinden påsod den havde været til rens…?!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.