Alternativ varmedunk til friluftsfolket

Skal man sove i et rum – eller et andet sted, hvor der er lige vel koldt – kan en varmedunk være med til at hjælpe en til at holde varmen. Og det er en rigtig god hjælp. Selvom varmedunken ikke er ret stor, er den yderst effektiv. For den skal jo ikke opvarme hele det rum, du befinder dig i – det er kun dig, den skal holde varm.

Også for dem, der kan lide at sove  i det fri – for eksempel på vandre- eller cykelture – er dette en god måde at være sikker på at holde varmen. Man kunne naturligvis medbringe en varmedunk, hvilket jo ikke er nogen umulighed. Blot man har mulighed for at varme vand.

Alternativ til varmedunken

Er du ude naturen, så varm en sten på bålet og brug den som varmedunk

Det ligner måske ikke en varmedunk...

Men der er faktisk en anden lignende måde, der kan være med til at holde varmen. Og det er en varm sten. Jeg kom lige i tanke om ideen igen fordi jeg så et program med Jamie Oliver i USA, hvor han skulle overnatte udendørs.

Her brugte de nemlig noget så enkelt som en varm sten til at holde varmen om natten. Stenen var ganske enkelt varmet på et lejrbål. Det kræver naturligvis at man har lavet bål – men det kunne sagtens bare være et lille bål. Jeg kunne forestille mig, at fremgangsmåden heller ikke var ukendt for spejdere?

Varm sten bliver til varmedunk

Man finder altså en passende sten og ligger den ved bålet, så den bliver varm – og den kan gøre det ud for en varmedunk. Man skal dog sørge for, at den ikke bliver alt for varm. Det er en god ide at ligge et klæde omkring den varme sten – så den ikke er for hård at ligge med i “sengen”….

Varmedunk fra gamle dage?

Ideen kender jeg ikke kun fra friluftslivet. Faktisk har min mor fortalt mig, at de brugte samme fremgangsmåde til at holde sengen varm, da hun var barn. Her var det bare en mursten, som man lagde på kakkelovnen og derefter lagde et klæde omkring. Men ellers var det sådan set samme princip. Det er dog en rum tiden siden. Det var  i 30’erne på landet.

Men ideen holder endnu. Så er i den situation, at man er på frilufts-tur og det viser sig, man har undervurderet, hvor kolde nætterne er – er denne alternative varmedunk måske redningen?

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.