Alternativer til afløbsrens

Afløbsrens er ikke altid det bedste, hvis man skal holde et afløbet under køkkenvasken rent. Dels er det lidt af en kemi-bombe, som ikke alle afløbsrør har godt af at blive konfronteret med. Dels kan det – hvis det er baseret på kaustisk soda – gøre ondt værre. Ligesom det heller ikke er godt for miljøet.

Et par simple alternativer til afløbsrens

Her kommer et par metoder, du kan afprøve, før du går igang med afløbsrens:

  • Prøv med masser af kogende vand – dette får dels afløbsrørene til at udvide sig, dels opløser det fedt – som nogle gange kan være problemet.
  • Prøv evt. den lidt skrappere version, hvor der er kemi involveret: Først lidt salmiakspiritus, som du lader “arbejde” i en time – derefter skyller du godt igennem med kogende vand.
  • Prøv med en gammeldags svupper (efter det kogende vand). Svupperen kan du købe billigt i et byggemarked. Sæt svupperen ovenpå afløbet og pump op-og-ned i langsomme bevægelser. Virkningen kan ofte direkte høres.
  • Hvis dette ikke duer, kan du adskille vandlåsen, der sidder på afløbsrøret. Rens den og sæt den sammen igen. Husk altid at have en spand placeret under vandlåsen, når du skiller den ad! Det er ikke lækre sager, der kommer ud.

Det er bedre at forebygge end at helbrede

Og har du haft fingrene i vandlåsen og set alle de herligheder, der ligger der – og har ligget der i evigheder – er det næste spørgsmål sikkert: Hvordan undgår jeg at skulle gøre dette igen? Og her er det – som med så meget andet – godt at være lidt på forkant med udviklingen!

En ting er jo, hvad man gør, når afløbet er blevet stoppet. En anden vej frem er at forebygge. Du kan nemlig godt gøre noget for at undgå – eller i hvert fald mindske – problemet. Her kommer to ting, som kan være med til at hindre afløbet i at stoppe til.

  • Sørg for ikke at hælde fedt i afløbet. Fedt fra stegning skal ikke bare hældes ned i vasken. Dette er med til at stoppe afløbet til.
  • Når du står med noget kogende vand, du ikke skal bruge, så husk at hælde det i afløbet med det samme. Det kan være vand man har kogt for meget af – eller måske det vand, man har brugt til at koge kartofler eller grøntsager.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.