Eddike til afkalkning

Der er masser af produkter, der markedsføres til kalkfjerning. Universalmidlet over dem alle har du muligvis allerede hjemme i køkkenskabet – uden at vide det. Det er nemlig eddike – ganske almindelig husholdnings-eddike.

Ej at forveksle med eddikesyre, der også bruges til afkalkning. Eddikesyre er det meget skrappere middel – og det kan naturligvis være på sin plads, hvis det er kraftige kalkbelægninger, vi snakker om. Men her holder vi os til eddike – ganske almindelig husholdningseddike.

Eddike afkalker el-kedlen

Eddike er særdeles anvendeligt til afkalkning af el-kedler – brug det i forholdet 1:6. Lad det koge og derefter koger du kedlen igennem  med rent vand to gange – så simpelt er det. En meget tilkalket kedel kan man sagtens lade den stå med eddikeblandingen et par timer før man tænder. Så glem alt om små breve “afkalker” til en hamber pris – dette er bedre og billigere.

Eddike kan bruges til afkalkning

Eddike afkalker kaffemaskinen

Samme behandling kan du bruge til kaffemaskinen. Du lader eddikevandet løbe igennem som om du lavede kaffe. Herefter lader du tå gange vand løbe igennem. Og din kaffemaskine er kalkfri. Så simpelt er det.

Eddike afkalker alt muligt

Eddike kan også fjerne kalk på badeværelsesvægge, vandhaner og i toiletter. Vær dog opmærksom på at fuger mellem fliser har det ikke tåler syre. Derfor skal fugerne gøres våde før behandlingen påbegyndes – så kan de ikke suge eddiken til sig.  Gør man ikke det, vil fugerne langsomt nedbrydes. Her bruges der ren eddike – ellers i en højere blandingsforhold – for eksempel halvt-om-halvt.

Eddike kan bruges til at fjerne kalk i toiletter – blot man ikke lader det komme i forbindelse med klorholdige rengøringsmidler. På lodrette flader kan man bruge køkkenrulle fugtet med eddike, da eddiken jo ellers ville løbe af. Det vil altså også for rengøring oppe under toiletkummen. Uden køkkenrullen ville eddiken ganske enkelt ikke blive siddende.

Astrid

2 Comments

  1. Hvor længe må sådan noget almindelig eddike sidde på en porcelænsvask og en silgranit vask, inden det skal skylles af?

  2. Eddike virker på mange ting, men jeg har været ude for at skulle afkalke gulvfliser på badeværelset, hvor de bliver hvide også de steder det rammer, hvor der ikke var kalk i forvejen. Hvordan kan det være, at det ikke kan bruges der uden det misfarver? Det samme gælder en gammel rist til afløb af håndvask og badekar. Og hvordan fjerner man den hvide flade? Selv det skrappeste kalkmiddel kan ikke tage det. (det er så heller ikke kalk mere) men eddike til kalkfjerning: Så kort: dog misfarver det gulvfliser – hvordan kan det reddes og hvorfor sker det?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.