En frossen billås – førstehjælp

En frossen lås på bilen på en rigtig kold dag. har man bilen i garage slipper man måske for denne noget tvivlsomme oplevelse. Men de fleste af os må døje med det engang imellem – ofte fordi der er fugt i låsen.

Nogle gange klares det af en gang låseolie. En sjat låseolie – og vupti. Er låsen kun lettere angrebet, er det ofte løsningen. Så hav låseolien med dig – det er ikke sikkert, du er hjemme når uheldet er ude. Gør ikke som min søster, der havde valgt at lægge det i handskerummet. Tænk sig at stå der med en bil med frosne låse – og ikke kan få fingre i låseolien fordi den befinder sig i bilens handskerum! Surt show! Og iøvrigt noget, man som regel ikke gentager. Men sommetider virker låseolien bare ikke. Låsen er og bliver frosset fast!

Gi’ låsen førstehjælp

Om vinteren fryser låsen til

Vinter – nu er det sæson for fastfrosne billåse

Men ind imellem er det ikke nok. Så må der andre boller på suppen.

Du kan ofte tø låsen på bildøren op ved at varme bilnøglerne lidt med en lighter. Herefter kan du som regel låse bildøren op. Det kan være nødvendigt at gentage behandlingen et par gange før der er gevinst. Stærk frost og fugt i låsen – der skal et par opvarmede nøgler til før det virker.

Er låsen dybfrossen?

Og så sker det engang imellem at heller ikke det er nok. Det skete for mig engang denne vinter. Det var ganske vist låsen til min benzintank, men problemet er jo det samme. Den sad godt fast – og jeg skulle have benzin på for der var ikke nok til at komme på arbejde næste dag.

Låseolien gav ikke noget resultat. Det samme gjaldt den opvarmede nøgle. Låsen rokkede sig ikke ud af stedet. Og hvad så?

Egentlig var min ide, at den kunne da bare få en tur med en hårtørrer – det er et trick, som jeg bruger, når det er låsen på postkassen, når den er frosset fast. Og det havde ganske sikkert virket – blot var der ikke strøm i nærheden. Så det blev ikke til noget.

I stedet tog jeg en lynlåspose og fyldte den med varmt vand. Derefter satte jeg den fast på bilen med gaffatape, således at posen med det varme vand dækkede låsen og dermed varmede området op. Under 10 minutter senere var låsen tøet op og der var fri adgang til benzintanken.

Dette var ganske vist låsen til benzintanken, men der er ingen grund til at tro, af det ikke ville kunne virke lige så godt på bilens andre låse. Eller på en frossen postkasse-lås. Eller dørlås, nu vi er ved det..

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.