Gør gnaveren billig i drift

Kæledyr kan være dyrere i drift end vi lige har forestillet os. I den billige ende er nok gnaverne. Kaniner, marsvin, hamstere osv. Men det kan blive billigere endnu – hvis man tænker lidt anderledes. Dyrebutikker og supermarkeder ved udmærket godt, hvad de vil have for tingene. Så det er muligvis ikke der, du skal købe de daglige fornødenheder til ungernes kaniner, marsvin eller hamstre.

Kaniner, marsvin, hamstere

Tænk lidt anderledes – her kommer et par tips. Du skal naturligvis samtidig være opmærksom på den enkelte gnavers behov. Kaniner, marsvin, hamstere og andre gnavere har mange sammenfaldende træk – med der er naturligvis også forskelligheder. Disse tips er mere generelle. Gå ud fra, hvad din kanin, marsvin eller hamster bruger i forvejen – se herefter, hvad du kan erstatte:

Kaninen er et at de kæledyr, der er billige i drift

Gnavere er billige i drift

  • er der ingen grund til at købe i butikker til overpris. Find en landmand og hør hvor meget, han vil have for et bundt hø. Sikkert ikke ret meget – og der er hø til meget lang tid. Specielt kaniner kan bruge masser af hø. Har man brug for halm, er det også landmanden, man skal konsultere.
  • Savsmuld. Kan købes i dyre domme i supermarkeder og dyrebutikker. Kan i mange tilfælde købes på et træværksted – i hele sække. Spørg dig for der. Husk at spørge, om det er savsmuld fra ubehandlet træ – altså et det ikke indeholder kemikalier, der kunne være skadelige for kaniner, marsvin og  hamstere.
  • Tørfoder. Der er intet, der siger, at gnavere foretrækker mad i farvestålende kasser. Prøv med tørt brød, havregryn osv. Og hvis du alligevel snakker med en landmand, så hør om du må få en sjat valset havre eller kraftfoder. Det ganske vist beregnet til køer, men det er kaniner og marsvin ligeglade med.
  • Grøntsager mv. Giv gnaverne det, I skærer fra grøntsagerne. Og uregelmæssige grøntsager er også gode. De har heller ikke noget imod nedfaldsæbler o.l.
  • Brug masser af græs og mælkebøtter. Kan plukkes alle vegne. Det koster ikke noget – og er meget populært.
  • Noget at gnave i: Skal dyret have noget at gnave i (det elsker de – de hedder ikke gnavere uden grund) så få fat i en gren. Især kaniner elsker at gnave bark.
  • Kanin-slikkesten: Har du brug for en slikkesten til dyret, så køb en af dem til heste. Skær den i småstykker – og du har slikkesten til mange gnavere – i årevis.

Kommer tingene i store portioner, er det en fordel at have “lagerplads”. Har man ikke det, er det en god ide, at slå sig sammen med andre gnaver-ejere om indkøbene.

Astrid

2 Comments

  1. Om marsvin så er det bedst de får fodder med især masser af C vitamin i tørfodder. Her kan noget der hedder Cavia korrel er en af de bedste til de marsvinene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.