Hårfarvepletter på møbler eller døre

Hårfarvepletter? Jeg ved alt om det. Jeg er rødhåret  by choice – og den slags kræver vedligeholdelse – gang på gang på gang. Tænk hvis det nu viste sig at være gråt indenunder? Og man passer rigtig godt på, at den slags ikke kommer på tøjet (for der bliver det hængende). Jeg tager tøj på, hvor der gerne må plettes – og jeg har gamle håndklæder til formålet! Det må være råd nr. 1.

Hårfarve pletter er ikke nemme at få af
Hårfarve er særdeles farveægte. Billede af Thanks for your Like • donations welcome fra Pixabay

Så langt, så godt. Hårfarve er naturligvis voldsomt farveægte, og engang imellem havner det steder, hvor det ikke skulle. Så længe det rammer fliser eller håndvask eller gulv, er det forholdsvis let at fjerne. Men sommetider rammer det mit badeværelsesskab….. eller døren. Eller et andet sted, der ikke lige var tiltænkt. Jeg er ikke god til at farve hår uden ved samme lejlighed at farve alt muligt andet.

Og jeg ved med sikkerhed, at jeg ikke er den eneste. Og havde jeg ikke haft et lille trick i ærmet, havde mit badeværelse været rødplettet. Hårfarve er nemlig særdeles farveægte. Og der skal den slags også være.

Klorintricket

Når det går galt for mig, bruger jeg klorin, der virker blegende. Og det virker som det skal i denne sammenhæng. Klorin er jo baseret på klor og derfor ikke just det mest miljøvenlige. Til gengæld er den mængde, der skal bruges i denne sammenhæng, yderst begrænset. Jeg tager en smule klorin på en vatrondel og lægger det på pletten. Er pletten havnet på en vertikal flade, døren eller skabslågen, er der nødvendigt at tape vatrondellen fast, mens klorinen virker.

Behandlingstiden er lidt afhængig af, hvor kraftig pletten er og hvor længe den har siddet der inden man behandler den. Jo længere trækketid, jo mere genstridig plet. Jeg plejer at kigge til pletten efter 1-2 timer, er den ikke væk, lader jeg det sidde længere.

Og så til sidst lige en lille advarsel. Fordi min dør og mit skab kan tåle klorin. Overfladen/malingen kan være en helt anden. Derfor skal man altid lave en test først. Prøv at lave behandlingen et sted på møblet, hvor det ikke er synligt, altså et sted, hvor det ikke gør så meget. Dette skal gøres før man behandler de synlige steder.

Astrid