Harpikspletter – sådan fjernes de

Harpiks er et stof, bliver dannet inden i planterne – og det er beregnet til at beskytte planterne. Harpiks er noget brunt, fedtet stads – som ikke er sådan at få bugt med. Det gør sig også gældende når det kommer på tøjet. Typisk vil man få det på tøjet når man er i skoven. Dem, der spiller håndbold, kender nok også fænomenet, her smører man det på hænderne for nemmere at kunne håndtere bolden…

Harpiks på tøjet kan ofte fjernes

Harpikspletter er yderst klistrende og forsvinder ikke sådan uden videre. Det er langtfra en af de pletter, som du kan fjerne – blot ved at vaske tøjet. normal tur i vaskemaskinen. Pletterne er ikke de nemmeste, harpiks er noget stads. Men det er da et forsøg værd – for med harpikspletter på, er tøjet som regel ubrugeligt.

Fremgangsmåde – harpikspletter

  • Så snart, du opdager pletten, skal du prøve at skrabe så meget af, som du overhovedet kan. Læg noget fast under, så går det nemmere.
  • Find så et fast underlag, der gerne må blive beskidt. Det skal desuden være af et noget, der ikke klæber sig fast for derefter ikke at kunne fås af. Et stykke stof er godt – papir duer for eksempel ikke.
  • Dup pletten med sprit eller acetone. Lad underlaget suge så meget som muligt af pletten op.
  • Vask efterfølgende tøjet grundigt i vaskemaskinen
  • Hvis der er tale om noget sart tøj, må du ikke bruge hverken sprit eller acetone. Prøv i stedet med smør eller brun sæbe på pletten. I så fald skal du lade tøjet ligge nogle timer inden vask.
Harpikspletter
Harpiks. Billede af Kanechka fra Pixabay

Det skal understreges, at dette ikke er de nemmeste pletter at fjerne. Det, der er vigtigt i denne sammenhæng er, at man handler hurtigt og får så meget harpiks som muligt væk med det samme. Og at man vurderer det tøj, pletten skal fjernes med – om det kan eller ikke kan tåle opløsningsmidler.

Astrid