Hvad gør man med bistik?

Mange af os støder uforvarende ind i en stikkende bi om sommeren. Hvis man ikke direkte er allergisk, er der intet alvorligt i det. Det gør dog lidt ondt og hæver. Også dette er der råd mod – husråd. Faktisk et råd, jeg tydeligt kan huske, at min mor brugte, når jeg som barn blev stukket af en bi eller hveps.

Jeg boede på landet, så det skete tit. Og det var muligvis nok også noget, vi var mere vant til, end børn er idag. Hvepse var alle vegne – og man skulle ikke regne med en sommer uden adskillige hvepsestik!

Lindring af bi- eller hvepsestik

Fjernes helt kan stikket ikke – men det forsvinder lige så stille af sig selv. For at lindre bistikket, skal du gøre følgende: Tag en tot vat med en smule salmiakspiritus. HUSK: du skal kun bruge en ganske lille smule salmiakspiritus. Dup bistikket med det. Herefter skal bistikket gnides med et gennemskåret løg. Dette får naturligvis ikke bistikket til at forsvinde, men det lindrer. Og det forhindrer desuden, at giften fra bien breder sig. Egentlig ved jeg ikke helt, hvorfor netop de 2 ting virker så godt mod bistik – men det gør de…

Helt akut kan kulde også hjælpe. Kulde virker bedøvende – og gør også at giften ikke spreder sig så hurtigt. Har man en istering, kan man gnide den mod bistikket.

Kulde hjælper på hvepsestik

Hvepse stikker - og stikket kan lindres

Hvepsens stik er der ikke mange, der undgår

Ellers kan man tage et eller andet i fryseren – måske en pakke frosne grøntsager – og lægge det hen over bistikket. Jeg har engang været afsted med min søn, der dengang var 6 år – og han reddede sig en hvepsestik.

Jeg havde ikke noget koldt, så jeg gik ind i en forretning og købte en sodavandsis, der kunne bruges til at dulme hvepsestikket. Efter at have brugt isen til afkøling af stikket i 10 minutter, valgte han dog at spise isen. Så værre er et hvepsestik altså heller ikke. Og det er ikke farligt – ikke for folk, der ikke har allergi over for hvepsestik.

Astrid

2 Comments

  1. Hvis du er ude i haven og brænder dig på en brændenælde,(hvilket ikke er så skidt hvis du har gigt plagede hænder) eller bliver stukket af en bi, så er ukrudtsplanten Svale urt, med små gule blomster og gul saft, en god lindring på området!

  2. Hej, et godt råd mod bi og hvepsestik er at tage en sukkerknald (kan altid være med på tur, i lommen eller tasken, kom lidt spyt på og gnid det mod stikket, lindre øjeblikkeligt. Et godt råd der virker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.