Imprægner brusekabinens fliser mod kalk

Brusekabinen er ubestridt det værste sted at holde kalk og snavs nede. Og det er ikke uden grund. Der skal en super udluftning til at holde fugten nede hele tiden. Det er der mange af os, der ikke har, den lille lem, jeg har i loftet, er ikke til megen gavn. Man kan svabe og tørre af efter hver vask, det ville helt sikkert virke. Men får vi det gjort? Jeg ved helt sikkert, at jeg i hvert fald ikke får det gjort!

Sådan behandler du fliserne med bilvoks

Til gengæld er det ret nemt at gøre noget præventivt. Man kan give fliserne en behandling, der bevirker, at vandet preller af. Og preller vandet af, sætter kalken sig ikke. Det, du skal bruge til at behandle fliserne med, er såmænd bare bilvoks. Altså det samme, som du behandler bilens lak med. Det virker sådan, at fliserne skyr vandet. Fremgangsmåden er ganske enkel.

Der har flere gange været markedsført produkter, som skulle have denne virkning. Problemet var dels, ar de var dyre – og så skulle man behandle brusekabinen hver gang man havde taget bad.

Fliseimprægnering?

Imprægnering er måske det rette udtryk. Ligesom når man imprægnerer sko – her får man også vandet til at prelle af. Man giver blot overfladen på fliserne en gang beskyttende bilvoks. Det renser, polerer og beskytter og gør overfladen på for eksempel emalje, porcelæn og fliser mere modstandsdygtig over for både snavs og kalk.

Kalket skal væk fra fliserne først.

Allerførst skal der gøres helt rent – dvs. at kalk og snavs i brusekabinen skal fjernes. Det kan være et gedigent stykke arbejde – men den gode nyhed er, at nu bliver det meget lettere fremover. Du skal nemlig, første gang du laver denne behandling/imprægnering, starte med en kalkfri overflade.

Herefter bruger man en klud og gnider voks på hele overfladen. Hvis der er overskydende bilvoks, så fjern det med en ren klud. Vær opmærksom på at der jævnligt skal ske en genbehandling for at sikre sig en kalkfri brusekabine. Læg mærke til, om vandet har sværere ved at prelle af – eller regn med at skulle behandle brusekabinen med bilvoks med et par måneders mellemrum. Det er naturligvis også afhængigt af, hvor meget brusekabinen bliver brugt. Læg også mærke til, at nogle steder kan kræve lidt mere behandling end andre – typisk vil det være omkring bruseren.

Brusekabine
Giv brusekabinen en behandling med bilvoks hvis du vil holde den fri for kalk. Billede af La Belle Galerie fra Pixabay

Giv fugerne en ekstra behandling

Hvis du vil gøre lidt ekstra for at holde fugerne frie for kalk, kan du give dem en behandling med stearin. Læs mere om, hvordan man behandler fuger med stearin.

Astrid