Kan man vaske hår med balsam?

Tanken om at vaske hår uden hårshampoo, virker umiddelbart lidt underligt. Forestillingen om fedtet, klasket hår ligger lige for. Jeg har set emnet diskuteret i økogrupper og minimalistgrupper. Jeg må indrømme, jeg har været en smule skeptisk. Der er dog en ting, der har fanget mig, som en ting, jeg kunne føre ud i livet. Og det er balsamvask. Det vil i praksis sige, at man skal vaske hår med balsam, intet andet. Ingen hårshampoo.

Balsamvask, vask hår kun med balsam?

Når det er inde i mine overvejelser, er det fordi jeg har mistanke om, at shampoo får mit hår til at filtre unødigt, ikke mindst fordi jeg har et arbejde, hvor jeg tit sveder meget og derfor er nødsaget til at vaske hår dagligt.

Jeg har afprøvet balsamvask, for måske er alt det, vi forestiller os, at vi skal putte i håret, bare udtryk for vanetænkning? At håret ikke kan blive rent uden shampoo?

Svaret er, for mit vedkommende i hvert fald, at det kan man godt. Altså vaske hår med balsam, kun balsam. Eksperimentet har stået på nogle måneder nu. Jeg må indrømme, at det kan faktisk fungere udmærket. Mit hår slog sig lidt i tøjret i begyndelsen. Men også hår skal vel vænne sig til nye tider.

Man behøver ikke en masse produkter. Man kan godt vaske hår kun med balsam, Billede fra Pixabay

Mit hår filtrer mindre nu end før, må jeg indrømme. Og jeg får ikke det fedtede look, som man sagtens kunne frygte. I dag er balsamvask “normalt” for mig. Dog kan man – engang imellem – hvis håret er blevet decideret beskidt eller man virkelig har svedt igennem, lave en undtagelse. Og bruge en smule shampoo.

Der er som sådan ikke noget anderledes ved måden, håret skal vaskes på. Jeg vasker håret som om det var sæbe jeg brugte. Man skal bare vænne sig til, at det ikke skummer. Der er intet skum hvis man vil vaske hår med balsam, i sagens natur. Føler man ikke, at håret er rent, er der intet i vejen for at vaske engang mere – med balsam altså.

Astrid