Kog kloret ud af vandet

Vand, der smager af klor – det kan vel ikke drikkes? Heldigvis er det ikke så mange steder, man kommer ud for det, men det hænder at vandet har en eftersmag af klor. Det er ikke rart. Klor er som oftest kommet i for at fjerne bakterier ol. Det kan meget vel være godkendt som drikkevand, så det er ikke forbundet med sundhedsfare at drikke det. Men smagen – den er så-som-så…

Kog vand med klor i – grundigt

Kommer man i den situation, er det forhåbentlig noget midlertidigt. Men det er ikke sikkert, at det er nødvendigt at gå i supermarkedet efter kildevand af den grund. Man kan nemlig vælge at koge det godt igennem – det tager faktisk klorsmagen. Men det er ikke bare et opkog, det skal have – det må gerne koge 1-2 minutter. Ikke bare et opkog.

Få kloren ud af vandet

Vand, der smager af klor, skal koges godt igennem

Jeg opdagede dette på en ferie hos venner i Afrika. De koger altid deres drikkevand for en sikkerheds skyld. En morgen sad vi ved morgenbordet og fik kaffe – der var købt en ny slags kaffe. Alle var enige om, at den smagte ikke godt så den skulle vi ikke købe mere. Men på disse breddegrader lader man ikke kaffe gå til spilde – heller ikke selvom den er mindre god. Senere på dagen fik vi kaffe igen – og der smagte den egentlig godt nok. Hvorfor?

Og forklaringen fik jeg så. Jo, om morgenen var der sket det,  at vandet ikke havde kogt nok, så kloren var ikke kogt ordentlig ud af vandet. Og det gav denne underlige – efter min mening lidt petroleums-agtige –  bismag. Eller i hvert fald sådan som jeg forestiller mig, at petroleum smager!Fordi det var kaffe og ikke bare vand, havde vi ikke opfattet at det var klor, der var problemet.

Det var det samme vand, vi drak i det daglige. Her blev det kogt i store portioner, hældt på flasker og lagt på køl. Jeg havde på daværende tidspunkt drukket det samme vand i over en uge uden overhovedet at tænke på klor. Og det skyldes, at det var kogt igennem – ellers havde jeg kunnet smage det. Det er altså ikke nok med et opkog – det skal koges ordentligt igennem.

Rent drikkevand er et ressource

Idag opdager vi, at vores rene drikkevand ikke er en naturlov. Det er der ikke bare – uanset. Og det er noget, vi skal passe på – og som ikke bare kommer flydende i ubegrænsede mængder. Klor i vandet er sjældent “den gode løsning”, men desværre er det der ofte af en grund. På den måde forstået, at det havde været mere sundhedsskadeligt uden.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.