Kog risengrøden i sengen…

I gamle dag brugt man en såkaldt “høkasse” til at spare energi, når man skulle tilberede mad, der skulle koge længe. Min bedstemor havde en høkasse i sit køkken – og den blev flittigt brugt. Sådan en har de færreste af os i dag. Det er noget svært at forestille sig en høkasse i nutidens moderne køkkener. Hvem vil have den stående? Men ideen, der ligger bag dette – den kan man sagtens bruge.

Høkassen er en seng

Det handler i virkeligheden om at holde maden næsten i kog – uden at bruge el på det. Men man kan ganske enkelt bruge sin seng, den holder nemlig også på varmen. Den isolerende effekt fra en god dyne, er en del af hemmeligheden. Så hvis du vil lave risengrød – og ikke bruge en masse strøm på, kommer opskriften her. Denne metode er noget, der tager tid, men den sparer energi.

Det er ikke metoden, du skal bruge, hvis du skal lave mad i en pokkers fart. Så er du nødt til at lave risengrøden på komfuret som du plejer. Dette er nemlig ikke for travle mennesker. Den gode nyhed er, at man slipper for at stå og røre i grøden i lang tid. Men husk at være i god tid når der er risengrød på menuen.

Høkasse i moderne regi

  • Kog mælk op i gryden tilsæt ris efter vejledningen.
  • Når det kommer i kog igen, tag af pladen sæt låg på og pak ind i aviser eller måske  håndklæde og sæt i det hele sengen.
  • Efter et par timer er grøden færdigkogt.

    Kog risengrød i sengen og spar energi

    Kog risengrød i sengen og spar energi

Og så er der serveret! Er du ikke tilfreds med konsistensen – typisk for tynd – så sæt den lidt på kogepladen igen og giv den et opkog indtil du får den rette konsistens. Er den for fast, tilsættes mælk. Der er iøvrigt en fordel mere ved denne metode – ud over at man ikke bruger ret meget strøm: Hvis risengrøden står på komfuret, kan det være svært at finde den temperatur, man skal bruge. Det resulterer ofte i, at man enten kommer til at stå ar røre hele tiden.

Eller værre endnu: Risengrøden brænder på – og brændt risengrød er uspiselig. Og så skal jeg for øvrigt lige huske at fortælle, at min bedstemor også kogte kartofler i høkassen. Jeg har ikke prøvet at koge kartofler i sengen – men det burde jo virke også…

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.