Lav din egen blomsterjord eller pottemuld

Har du have? Stor eller lille – bruger du sikkert hvert eneste år masser af penge på muldjord, blomsterjord og hvad de nu kalder det, der hvor det købes. Det kan du sagtens få uden at betale for det – du kan nemlig lave din egen, hjemme i den egen have. Du kan spare mange penge ved at starte din egen haveaffalds-kompostering – og du har altid blomsterjord lige ved hånden. Og du har muligheden for at genbruge noget af det, der ellers ville være endt som affald. Både haveaffald og køkkenaffald kan bruges når du komposterer. Og der kommer langt mindre i skraldespanden når du bruger det organiske affald på denne måde! Så du får samtidig mulighed for at anvende dit affald – i stedet for bare at skulle skille dig af med det.

Kompostbeholder eller bare kompostbunke?

I den større have kan man afsætte et hjørne i haven til en kompostbunke. Har du derimod ikke så meget have, er det en god ide, at lade komposten inddæmme af en købt – eller en hjemmebygget – kompostkasse. Her kan haveaffald og grønt køkkenaffald ved hjælp af naturens egne bakterier og svampe med tiden omdannes til kompost.

Start med et lag kviste eller flis i bunden og byg din kompost større med eksempelvis grøntsags-rester, skræller, kaffefiltre, æggebakker, smågrene, blade og lignende. Alt det organiske affald i det hele taget – bare lad det gå med. Også madvarer, der er blevet for gamle, kan danne basis for din egen pottemuld. For det føles tit lidt forkert at smide mad ud. Mad der kunne være spist. Her giver man det i det mindste tilbage til naturen igen. Dermed ikke sagt, at det er løsningen på madspildet – vi smider stadig al for meget mad væk! Kompost eller ej….

Kompost og tålmodighed

Det tager 4-12 måneder at skabe en god kompost. Du kan dog sagtens fremskynde processen ved at tilsætte vand, kalk, og andre naturlige produkter. Nogle speeder også processen op ved at anskaffe sig kompostorm. Så hvis du ikke har denne tålmodighed kan du få god hjælp fra en spandfuld røde kompostorm.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.