Pletfjernerguiden “På pletten”

Langt de fleste pletter slipper man af med på (næsten) naturlig vis – de forsvinder i vask eller rensning. Heldigvis! Men nogle noget mere genstridige. Men derfor er det slet ikke sikkert, man skal have hele arsenalet af kemikalier frem. Det er slet ikke sikkert, der er grund til at bruge alle de skrappe kemikalier – måske mindre kan gøre det?

Gode, gamle husråd mod pletter

Engang – midt i halvfemserne – gik jeg på TEKO-center på tekstlinjen. Der havde en af vores lærere en lille brochure, som hun fotokopierede til os alle i forbindelse med undervisningen i tekstillære. Og den har jeg haft siden – omend den er både gulnet og slidt. Den hedder “På pletten”  og er udgivet af Forbrugerstyrelsen.

Læser man den vil man kunne få masser af pletfjerningstips, mange af pletterne viser sig ofte at kunne fjernes med temmelig milde pletfjerningsmidler. Det kunne for eksempel være sødmælk og almindeligt opvaskemiddel. Begge dele er effektivt til mange pletter. Og det har ikke meget med kemikalier at gøre – alligevel er de både effektive og miljøvenlige pletrensningsmidler.

På pletten – din pletfjernerguide

Og jeg har ikke set den brochure siden. Ærgerligt, for den er god. Og jeg kunne godt tænke at videregive den, for jeg tror, mange kunne have gavn af den. Og så pludselig en dag fandt jeg den. Ikke en papir-brochure, men noget bedre endnu: En elektronisk version! Den er blevet udgivet i PDF-format, så man kan hente et eksemplar ned på sin egen computer. Det eneste, det kræver er, at man har Adobe Reader installeret på sin computer. De computere, man køber idag, har den allerede installeret. Hvis du ikke har Adobe Reader, kan du hente den gratis på http://get.adobe.com/dk/reader/. Adobe Reader er gratis.

Ganske vist er der tale om en brochure fra 1995, men den slags antikverer jo ikke. Og så vidner den om, at man altså sagtens kunne fjerne pletter før Vanish kom på markedet!

 Her henter du “På Pletten”

Har du brug for en pletfjernerguide

Hvordan fjernes pletten

I brochuren finder du en alfabetisk “pletliste” , hvor du får tip til at fjerne  et hav af forskellige pletter. Om det så er græspletter, asfaltpletter – eller måske chokolade på gulvtæppet? Du kan hente På Pletten på statensnet.dk. Den kan læses online, men det mest praktiske er at hente en kopi ned på computeren. Så ved man, hvor den er når uheldet er ude. Så vil man som regel gerne kunne finde oplysningerne med det samme. Og så er der iøvrigt heller noget i vejen for at printe den ud og gemme den.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.