Rav – er det ægte?

Små brune sten, der ligner rav? Dem er der masser af på stranden – mange, mange flere end der er ravstykker. Mange bliver i tvivl, om det er rav, de har fundet – eller noget helt andet. Da jeg – for mange år siden – havde smykkebutik i Løkken, kom der mange, der gerne ville have identificeret deres fund.

Mange af dem var børn, der som regel blev meget skuffede over, at deres fund ikke var ægte. For det var de som regel ikke, snarere gule flintesten. Skuffelsen kunne dog ofte dulmes ved at give dem nogle stumper rav i en lille pose.

Det hjalp – selvom det ikke just var Versterhavs-rav – snarere fra Polen. Men i hvert fald rav. Og er man 6 år, er det allervigtigste, at man har lidt rav med hjem  – ikke nødvendigvis hvordan det er kommet til veje.

Sådan ser du, om det er rav

Men du kan selv finde ud af, om dine rav-fund er ægte. Flintestenene er der nemlig mange flere af, end der er rav. Og tit er problemet, at man leder efter noget, der ligner poleret rav en rå rav – som ofte ikke ser særlig spændende ud. Men der er en måde at afgøre det på. Man lægger rav-stykket i saltvand.

Rav er (meget) gammelt harpiks, og er derfor meget let. Så let, at det vil flyde ovenpå, hvis man putter det i saltvand. Det gør stenene til gengæld ikke – de går til bunds.

Sådan ser du, om det er rav, du har fundet

Så meget rav har de færreste af os set på en gang. Men hvordan ved vi egentlig om det er rav, vi har fundet?

Rav eller plastik?

Skulle man være i tvivl om der er tale om sten eller rav, skulle dette udelukke enhver tvivl.

Rav ser fantastisk ud i smykker, men skal man finde det rå rav på stranden, ser det noget anderledes ud. Billede: starbright / Pixabay

Har man mistanke om, at der er tale om plastik – som jo også ville flyde ovenpå – kan man tage en lighter og brænde en lille smule i det. Vi man være mere forsigtig kan man varme en nål godt op og stikke den ind i ravet.

Lugten vil afsløre et stykke plastik, der har en meget karakteristisk lugt. Dufter det mere af harpiks eller fyrrenåle, er der derimod en god chance for, at ravet er ægte.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.