Rengøring af tøjdyr

Tøjdyr er noget, der ofte får en hård medfart, især når de helt små har fat i dem. De bliver meget let beskidte, direkte uhumske nogen gange. Jord, savl, madrester osv. De kan være med alle vegne og bliver godt brugte. Og dermed let uhygiejniske. Nogle kommer med en vaskeanvisning og kan endda komme med i vaskemaskinen. Og så kan det jo ikke være ret meget nemmere. Sådan er det med mange tøjdyr, men langt fra alle.

Vask bamse sådan

Men hvis der ikke er nogen anvisning, må man improvisere. Rene skulle de jo gerne blive – ellers er de jo lige til at smide ud. Men det er under alle omstændigheder godt at lægge rimeligt forsigtigt ud. – især hvis kræet virker lidt sart.

Vask bamsen
Bamse kan godt vaskes! Billede af Madalin Calita fra Pixabay

Men prøv lige dette først:

  • Bland en opvaskemiddel opløsning i et fad eller en skål.
  • Tag en svamp og gør den fugtig – ikke våd. Det må gerne være en grov svamp – prøv evt. også en børste.
  • Vask tøjdyret med svampen over det hele et par gange, indtil du finder den ren. Dyret skal ikke gennemvædes, da det kan være svært at tørre. Men alligevel skal man gerne have vasket den del af dyret, der er beskidt.
  • Tørring: Man kan tage et håndklæde og kramme dyret tørt – hvorefter det skal lufttørres.Nogle dyr kan man med held tørre med en hårtørrer. Men pas på temperaturen. De fleste tøjdyr er lavet af kunststoffer og brænder derfor let.
  • Dyr med lang pels kan efterfølgende kræve strigling for at blive pæne.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.