Silikonesvampe erstatter engangs skrubbesvampe

De findes i de fleste husstande, engangssvampene til rengøring. Altså de små svampe med en grov side til at skrubbe med. Helt engangs er de måske ikke, man kan sagtens vaske dem et par gange og genbruge dem. Men så er det også sagt. Så de danske husstande smider masser af den slags ud. Noget vi skal til at gentænke, nu hvor der er så meget fokus på miljø, plastik og affald.

Der var naturligvis et liv før engangs skrubbesvampene, men hvad brugte vi egentlig? Jeg kan godt huske nogle ikke særlig handy børster, som vi brugte til at skrubbe overflader rene. Ikke børster, jeg gerne ser, kommer tilbage i mit rengøringsskab. Jeg husker også anseelige mængder af skurepulver – heller ikke ønskværdigt.

Silikonesvampe gør jobbet

Jeg har nu fundet en afløser – en værdig afløser. Jeg har her kaldt den en silikonesvamp, men det er egentlig ikke en svamp. Jeg mangler nok bare et bedre ord. Men af silikone er de og de erstatte de engangssvampe, jeg før har brugt. Jeg har brugt dem nogle uger, og jeg er faktisk rimeligt godt tilfreds. Egenskaberne til rengøring er mindst lige så gode som fra engangssvampe. Udover det er der faktisk nogle fordele:

  • Svampene – eller hvad vi nu skal kalde dem – kræver betydeligt mindre rengøringsmiddel
  • Silikonesvampe er meget fleksible og er i stand til at rengøre steder hvor jeg ellers havde svært ved at komme til.
  • De er utroligt nemme at rengøre. De kan puttes i opvaskemaskine. Eller man kan slet og ret bare vaske dem med lidt opvaskemiddel
  • De er helt bløde og kan – tilsyneladende – ikke ridse noget som helst
  • Jeg finder hele tiden nye muligheder for anvendelse, det sidste jeg har prøvet er at bruge dem til at fjerne makeup. Her ville jeg ellers bruge vatrondeller.
  • I tør tilstand kan den bruges til at fjerne støv, ligesom den også kan fjerne fnuller på tøj.
Silikonesvampe, der kan erstatte engangs skrubbesvampe.

Den bliver solgt under flere navne, silikonesvamp, multisvamp osv. – endda mirakelsvampe. De sælges mange steder på nettet – mine egne er dog købt i Brugsen. Materialet er silikone, der naturligvis er en form for plastik. Den plastik, der tales så meget imod i øjeblikket. Der er dog et par ret store fordele i forhold til dens forgænger :

  • Silikonesvampe er ikke engang. De kan bruges igen og igen. Hvor længe, er nok det sidste, jeg mangler at få besvaret. Endnu kan jeg dog hverken se brugsspor eller slid på mine svampe.
  • Silikonesvampe afgiver ikke mikroplast.

Astrid