Sommervarme og søvnløshed

Vi ved den kommer på et eller andet tidspunkt – sommeren. Og vi elsker den – ikke mindst når det er højsommer og varmt hele tiden. Men fra år til år glemmer vi ofte, hvordan det er at skulle sove om natten når det er varmt. Det er ikke så nemt. Når det er højsommer, er det ikke sikkert, at nætterne er kølige. De er varme. Og lumre.

I skrivende stund har det ikke ramt os endnu – men mon ikke`vi er godt på vej?

tiburi / Pixabay

Svært at sove når det er varmt

Vi vender og drejer os for at komme til at sove. Lagnet er gennemblødt og vi er badet i sved. Varme dage er rare – varme nætter kan være en pestilens.i Danmark har de færreste aircondition til at køle soveværelset ned – sådan som man ser det længere sydpå. Men der er et par ting, man kan gøre:

  • Brug en blæser, der står på gulvet. Den skal – i modsætning til hvad man kunne tro – ikke blæse direkte ud i rummet, men derimod bare øge luftcirkulationen i rummet. Det at luften stor stille, er nemlig med til at gøre varmen ekstra ubehagelig.
  • Sørg for altid at have et åbent vindue. Og det skal være åbent fra du går i seng. Er det varmt er der ingen grund til at vente.
  • Sov uden tøj. Eller – hvis du ikke kan lide det – med så lidt tøj som overhovedet muligt.
  • Pas på med varme dyner. Hvis du gerne vil have en dyne, altså. Kan du sove uden noget over dig, er det en god ide. Ellers vælg en meget tynd sommerdyne – eller nøjes med at tage et lagen over dig!
  • Drik godt med vand. Det er nemt at komme til at drikke for lidt vand om sommeren. Og det er vigtigere end man lige tror. Dels kan du blive dehydreret uden rigtigt at mærke det – dels hjælper væsken med køle kroppen ned. Man skal naturligvis også passe på, at man ikke drikker så meget, at man skal rende på toilet hele natten. Man skal drikke jævnt dagen igennem. Ikke bare en masse før man går i seng.
  • Tag et koldt bad lige inden du lægger dig. Dels får du kølet kroppen ned. Men du får også vasket dagens sved og snavs af dig. På en varm sommerdag kan man svede så meget at huden klistrer til alt.
  • Skift betræk på sengen ofte. Du sover ikke bedre på en seng med et betræk, der har været gennemsvedt adskillige gange.
  • Prøve at sove på gulvet hvis det er virkeligt galt. Varmen stiger opad, så hvis du lægger dig til at sove på gulvet, sover du på det køligste sted i rummet. Har du et hus med flere etager, skal du være opmærksom på, at den laveste også er den koldeste.

I yderste konsekvens

Er alle muligheder udtømte, må man ty til mere drastiske metode

En ispose kan give dig noget af den tiltrængte kølighed. Fyld en pose med isterninger. Husk at lukke den meget grundigt. Sno et håndklæde omkring den så kulden afgives langsomt. Den må ikke være for kold, det er heller ikke rart. Føles den for kold så sno et håndklæde mere omkring. Det er lidt en omvendt varmedunk (kuldedunk?). Har man en varmedunk kan man lade den ligge i køleskab og brug den på samme måde.

Brug et par kolde sokker til at hjælpe med at nedkøle kroppen. Et par sokker, der har fået et par timer i fryseren kan være en god hjælp. Eller du kan – hvis du bruger et lagen som dyre – give det en tur i fryseren.

Og nu, vi er ved det: skal man absolut sove i et soveværelse? Nej, vel? I hvert fald ikke når der er hedebølge!! Måske er der andre steder, der er mere passende i temperatur: udendørs, garage, udhus, badeværelse? Kun fantasien sætter grænser. Hvorfor ikke – hvis det kan redde ens nattesøvn?

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.