Stof rondeller i stedet for vatrondeller

Der er masser af engangting, vi har vænnet os til at bruge – og smide ud med det samme. En af dem er vatrondellerne. Hvis man ikke lige tænker sig om, kan man komme til at smide masser af vat ud på den måde. Her er der ikke – som så mange andre steder – tale om plast, men derimod bomuld. Det er dog stadig ressourcer, vi smider ud – uden mulighed for at det kan genbruges?

Hvad gjorde vi før vatrondellerne?

Men der var jo et liv før vatrondellerne. Så hvad gjorde vi dengang når vi skulle fjerne make-up og hvad man nu ellers brugte vatrondellerne til? Jeg tror mit eget svar til dette er, at jeg brugte en vaskeklud. Slet og ret. Jeg kan også huske, jeg på et tidspunkt havde lavet små vaskeklude, klippet ud af et flonellagen.

Et håndklæde = masser af rondeller

Og eftersom det måske netop er problemet, at vi skal bruge en ny hver dag, er det jo ikke de almindelige vaskeklude, der skal til. Jeg har slet og ret taget et godt, tykt badehånklæde, velour på den ene side, frotté på den anden. Disse er lavet dobbelte, som på videoen længere nede. Det er en god ide at zigzagge før man klipper, så flanrer stoffet nemlig ikke.

Men mine skal jeg nok lade være med at kalde rondeller. For runde er de ikke. Jeg kan nemlig ikke forstå, hvorfor de absolut skal være runde? For at ligne det, de erstatter, vatrondellerne. Problemet er, at klipper jeg dem runde, går der alt for meget til spilde. Så jeg vælger at lave dem firkantede, det andet er i min optik både spild af tid og stof.

Disse små pads lavet af håndlædestof, kan bruges i stedet for vatrondeller

Samtidig har jeg lavet flere forskellige størrelser, alt efter hvad de skal bruges til. I virkeligheden er det nok minivaskeklude, jeg har kreeret her. Tykke minivaskeklude. Men så længe, de gør jobbet, er det jo hovedsagen. Videoen herunder viser, hvordan man gør med de runde. Her skal man også helst sy før man klipper, ellers skrider kanten alt for nemt ud (fordi stoffet hele vejen rundt er klippet på skrå.

Astrid