Svedlugt kan fjernes med eddike

Svedlugt i tøjet skulle helt forsvinde ved vask, men engang imellem gør det det ikke alligevel. Sved kan i bestemte tekstiler – ofte kunststoffer – være vanskelige at vaske ud. Og så føles det lidt som om svedlugten har sat sig fast – og derfor kræver tøjet lidt mere behandling, hvis du vil slippe af med den ubehagelige lugt.

Fjern svedlugt med eddike

Er svedlugten ikke forsvundet efter almindelig vask, skal du gøre noget andet. Læg derfor tøjet i blød i vand tilsat lidt eddike, inden du vasker tøjet.

I tilfælde, hvor dette ikke virker, kan det være  en løsning at duppe stedet på tøjet, der er svedigt med lidt salmiakspiritus på med en svamp. Dette kræver dog at der ikke er tale om sarte tekstiler og det kræver at tøjet vaskes lige med det samme. Så vær påpasselig med, hvilke tekstiler, du evt. gør det ved.

Forsvandt svedlugten alligevel ikke helt?

Ja, hvis det ikke var nok at lægge vasketøjet i blød i eddikevandet – og der stadig er svedlugt i tøjet – må du ty til skrappere midler.

Eddike kan bruges til at fjerne svedlugt fra tøjet.

Eddike kan i mange tilfælde fjerne vedlugt fra dit tøj

Og i dette tilfælde er midlet Rodalon. Hvor du før tilsatte iblødsætnings-vandet lidt eddike, skal du i stedet bruge en sjat Rodalon i vandet. Lad tøjet stå i blød et par timer, inden du vasker det. Efter vasken skal tøjet være blevet lugtfrit igen. Hvis ikke det virker, må man antage, at det er håbløst at få fjernet lugten. Dette burde dog kun ske meget sjældent. Rodalon kan iøvrigt købes hos Matas – og i mange supermarkeder. Husk at du skal vælge Rodalon til indendørs brug! Der findes også Rodalon til udendørs brug, men det er alt for drastisk i denne sammenhæng.

Selv har jeg arbejdstøj, hvor eddike ikke altid rækker. Her må jeg med jævne mellemrum bruge Rodalon i stedet. Bluser, som man sveder meget i, kan være en udfordring!

Astrid

6 Comments

 1. Ville spørger om hvordan jeg får svedlugt af nogle bluser de lugter ikke når de lige er vasket men når jeg har haft dem på et kvarter lugter de rigtig slemt på forhånd mange tak
  MVH Marianne Johansen

 2. Hej Marianne
  Selvom det lyder vanvittigt, så prøv at vaske dine bluser ved 60 grader. problemet er at der i sved er urinstoffer og for at komme dem kvit skal man altså op på 60 grader. På “Eton-skjorter” står der i vaskeanvisningen at de skal vaskes ved 60 grader. Her i huset havde vi samme problem med sportstøj – de lugtede ikke umiddelbart, men når de blev “varmet” op af kroppen stank de ligefrem af sved/urin – problemet er løst ved at vi nu koncekvent vasker vores sportstøj ved 60 grader – og det kan fint holde til det.

 3. Mit tøj stinker af ammoniak (salmiakspiritus)og dufter aldrig nyvasket, selv om det er det – så det kan da ikke gøre megen nytte at “duppe stedet på tøjet, der er svedigt med lidt salmiakspiritus” – som det foreslås? For det er jo netop salmiakspiritus-stanken, jeg vil af med? HJÆLP!!!!!!

  • Hej,

   Jeg har faktisk lige prøvet noget af det samme med nogle nye arbejdsbluser, jeg har fået. Muligvis fordi de indeholder mere kunststof end de gamle. Her har jeg faktisk været nødt til engang imellem at lægge dem i blød i vand tilsat lidt Rodalon (den til indendørs brug). Derefter vasker jeg dem på almindelig vis i maskine. Det hjælper på lugten.

   Mvh. Astrid

 4. Og husk lige at en grundig rengøring af vaskemaskinen også kan være en stor hjælp, da der samles sæberester mv. inde bagved gummilisterne. Vi har en ½ årlig hovedrengøring af vores maskine, hvor der skrubbes med skuresvamp, og slutter af med en kogevask uden sæbe eller lign.

  //Micki

 5. Jeg har selv oplevet problemet med sved i sportstøj. Det er bakterier som giver svedlugten og ingen sæber eller enzymer kan få has på bakterierne på de lave vaske temperaturer moderne de kunststof textil kræver (30-40 grader). Det er for besværligt at skulle ligge i blød med Rodalon en time el. mere. Der er kommet et nyt produkt som disinficere vasketøjet under vask, C30 Sports Hygiene Tabs. Yderst effektivt og du kan finde det på bla. c30tabs.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.