Tø den frosne cykellås op

Ligesom bilens dørlås kan fryse til, kan låse på cykler naturligvis også. Det fænomen kender de fleste cyklister til. Og også her betyder en frossen lås at du ikke kommer ud at køre. Medmindre du får den tøet op, naturligvis! Og ligesom med låsen på bilen, er der flere måder at angribe problemstillingen på. I en eller anden grad skal låsen jo varmes op – med de til rådighed stående midler. Fremgangsmåden er måske egentlig ikke så forskellig fra den, man bruger på en frossen billås:

  • Låseolie – som den til biler – kan i nogle tilfælde løse problemet. Men kun hvis der ikke fryser for kraftigt.
  • Prøv med varmen fra en lighter kan måske tø låsen op. Men pas på, at du ikke kommer til at brænde på andet end låsen. For eksempel dækket på cyklen. Eller dine fingre…
  • Er du i besiddelse af en hårtørrer og ikke alt for langt fra elektricitet, er det måske den mest af alle optøningsmetoder! Hårtørreren virker som en slags varmeblæser og tør derfor låsen op i løbet af nul-komma-fem!

Varme skal der til…

cyklerVarmt vand er altid en mulighed hvis man har adgang til det. Den simple måde er at hælde det varme vand ud over låsen. Der er dog lige det lille aber dabei at kommer der vand i låsen, fryser den meget nemmere til næste gang – og det var jo ikke meningen! Derimod kan man hælde vandet i en plastikpose, som man så holder hen over låsen. Det virker ret hurtigt – og her kommer der ikke vand i låsen! Således blev en kollega til mig engang reddet fra at skulle tilbagelægge turen hjem til fods (kl. 21 om aftenen i 10 graders kulde). Det eneste vi behøvede var en plastikpose –  og en liter af kaffevandet fra kantinen. I løbet af et par minutter var hendes cykel klar til brug. Enkelt med virkningsfuldt!

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.