Undgå at vlieselinen sætter sig på strygejernet

Endnu et lille skræddertip. For arbejder man med vlieseline, vi man før eller siden komme ud for, at vlieselinen sætter sig fast på strygejernet.  Og det er ikke helt let at få af. Der kan være 2 grunde til, at vlieselinen sætter sig fast på strygejernet:

Man kommer til at vende vlieselinen forkert, således at den side, der er lim på, vender ind mod strygejernet. Mon ikke mange af dem, der syr, kender denne variant? Det sætter sig rigtigt godt fast. Og det er træls at få af strygejernet igen. Eller strygejernet er for varmt til vlieselinen, så det smelter. Det kan være fordi det ofte er svært at vurdere, hvad vlieselinen kan tåle – eller fordi man ikke lige tænker på, at det nu er vlieseline, man skal stryge.

Undgå fastbrændt vlieseline – sådan

Mens jeg gik på skrædderskole, lærte jeg et lille fif, som gør at det problem forsvandt som dug for solen. Hvis man husker at gøre det – vel at mærke.

strygejern-300x199Man gør simpelthen det, at man lægger et stykke madpakkepapir eller bagepapir imellem vlieseline og strygejern. Hvis man har et for varmt strygejern, vil papiret tage det værste, at det vil efter al sandsynligvis lykkes. Hvis man har vendt vlieselinen forkert sætter den sig simpelthen på papiret i stedet for strygejernet. Du skal ganske vist klippe et nyt stykke, men det er også betydeligt lettere end at skulle rense et strygejern. Skulle man ikke have andet, er et almindeligt A4-ark såmænd også anvendeligt.

Og så kan ideen med papir (eller tyndt stof) imellem strygejernet og det, man skal stryge, iøvrigt også bruges når man skal stryge sarte stoffer – som for eksempel silke eller kunststoffer, der ikke tåler for megen varme og dermed risikerer at smelte!

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.