Undgå at strygejernet kalker til

Engang var strygejern – eller rettere dampstrygejern – noget, man skulle bruge destilleret vand til. Grunden til dette var den simple, at der ellers ville sætte sig kalk i strygejernet. Destilleret vand køber man i supermarkedet eller i Matas – og det var dyre dråber, så man skulle ikke skrue alt for meget op for dampen. Dette var i dampstrygejernets ungdom…

Selvrensende strygejern

Idag er det anderledes. De strygejern, man køber kan udmærket tage almindeligt postevand – direkte fra hanen. og det er naturligvis en god ting. Det betyder naturligvis at det er vand med kalk i – og kalken skal væk igen. Nogle dampstrygejern hævdes at afkalke sig selv automatisk. Jeg har haft et af slagsen – og det vil jeg nu gerne sætte et stort spørgsmålstegn ved.

Afkalkes skal der – og det kan man naturligvis gøre. Og det ganske nemt endda. Men bruger man dampstrygejernet meget – og bor man måske oven i købet et sted, hvor vandet er hårdt (altså indeholder megen kalk) kan det godt begynde at blive irriterende. Altså er der al mulig grund til at få nedbragt mængden af kalk.

Regnvand kan bruges i strygejernet

strygejernDem, der tror, jeg vil anbefale at gå tilbage til det destillerede vand, tager fuldstændig fejl. Den slags fordyrende løsninger er jeg kun sjældent mester i. Her kommer en meget billigere løsning – ja helt gratis, faktisk. det kalkfrie vand har du nemlig lige uden for døren – i for af regnvand.

Godt nok brokker vi os meget over det danske vejr – men her er da noget, det kan bruges til. Stil en spand uden for når det regner – og samle regnvand op. Mange vægrer sig mod denne løsning fordi de synes, at det måske ikke er helt rent. Det er måske rigtigt nok – der kan komme andre ting i spanden. Det kommer man dog behændigt om ved hvis man filtrer regnvandet gennem et klæde eller et kaffefilter. Ideen stammer iøvrigt fra min veninde i Afrika – der køber man ikke destilleret vand!

Hæld det på en flaske – og du er klar til at stryge. Vidste du i øvrigt, at regnvand også er ideelt til bilvask. Ganske rigtigt – og her behøver du ikke samle det op i spande – du vasker bare bilen ude i regnvejret. Enkelt, men virkningsfuld!

Strygejern -rens det for kalk
Er du træt af at strygejernet kalker til?Billede af Michal_o79 fra Pixabay

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.