Vinterbil – hvad nu hvis…?

Ind imellem oplever vi faktisk “rigtige vintre”. Altså ikke det sædvanlige småsjap og en smule frost engang imellem – som det sikkert synes i bakspejlet. Vi husker jo også de år, hvor vinteren virkelig bed sig fast. Og vi, som troede, at nu havde vi fået vores ration for de næste 10 år, tog noget så eftertrykkeligt fejl. Lige pludseligt er den der…

Vær beredt – på at sidde fast

Vintervejret er på sin vis dejligt – altså det at det er rigtig vinter og ikke “grøn vinter”. Men trafikmæssigt er det ingen leg. På sin vis er det godt nok, folk er så forsigtige, at de det som regel ikke går alvorligt galt. Det er en rigtig god ide, at tage nogle forholdsregler. Ikke for at male fanden på væggen. Men en rigtig vinter bringer sommetider bilister ud i trælse situationer.

OK – der er alle de ting, vi godt ved. Vinterdæk, sneskovl, de-icer, isskraber, låseolie osv. Og så lige et par  måtter bagi til at hjælpe, hvis vi sidder fast. Og klassikeren – en mobiltelefon med strøm på. Så langt, så godt.

Komfort når bilen sidder fast

Men hvad nu, hvis man sidder fast? Altså rigtigt fast? Som oftest sker det på de dage, hvor alle de andre er i samme situation – altså de dage, hvor der er snestorm eller snestormslignende vejr. Og så kan du kigge i vejviseren efter den “vi kommer inden for en time”-garanti, som du sikkert kan huske fra Falck (eller hvor du nu har din vejhjælp). Det kan de ikke, ganske enkelt.

Bil kørt fast i sneen
Hvad har du brug for hvis du sidder fast i sneen og skal vente på Falck? Billede af Isa KARAKUS fra Pixabay

 

Man kan komme til at vente længe. Og når man er derude, hvor den eneste vej frem er at blive trukket fri, er det noget helt andet, du mangler. Komfort, varme – ja al det, der gør det udholdeligt at vente i timevis.

Og så er det pludselig noget helt andet, du mangler.

Vi ved godt, når det er galt

Ja, så pointen er, at vi kan forberede os. Vi ved det er slemt, men vi kører ud alligevel. Måske lidt dumt en gang imellem – men en smule mindre dumt, hvis vi forbereder os.

Luk øjnene og forstil dig, at du er havnet i en snedrive på en øde landevej – og der går timer, før du bliver reddet ud. Hvad mangler du så?

  • Uldne tæpper? Uld er en fantastisk ting, når det gælder om at holde varmen. Og uldtæpperne behøver ikke være kønne – det er du faktisk ret ligeglad med, når du sidder der i en snestorm.
  • En sovepose? Har du en gammel sovepose, der måske er knap så køn, men stadig ok – så læg den i dit bagagerum vinteren igennem. Ofte smider vi den slags ud. Men her tjener den virkeligt et godt formål. Mange soveposer kan holde dig varm selv ved meget lave minusgrader.
  • Noget varmt at drikke? Ja, naturligvis, så smid ikke den gamle termokande ud. Gem den, og husk at fylde noget på den, når du skal ud i uvejret.
  • Noget at spise. Hvis du ved, at du skal ud i noget, hvor der er en overhængende fare for at sidde fast, så tag madpakke med. Der kan gå en del timer inden du bliver reddet. Og er man sulten, bliver man også gnaven – og det hjælper ikke på situationen. Eller ens tålmodighed.
  • Husk at have godt med brændstof på bilen. Vi er tilbøjelige til at have bilen kørende noget at tiden, for at holde varen – og måske få lidt strøm til radioen. Og på en øde landevej i en snedrive er ikke det fedeste sted at løbe tør for benzin.
  • Underholdning? Tjah, hvorfor ikke? En bog, magasiner – eller måske musik? Ja, jeg ved godt, at de fleste har musikken i deres telefon, men pas lige på med strømmen. Telefonen skulle jo helst ikke aflade mens du sidder midt i en snestorm, vel?

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.