Husråd…
Det lugter lidt af gamle dage, ikke? Gamle husmor-dyder. De går også under betegnelsen “husmorråd” ller “huskeråd”. Er husråd i virkeligheden noget, der hører en anden tid til?
Og ikke mindst lyder det besværligt. Vi kan næsten allerede høre “tilbage til kødgryderne”. Vi ser billeder for os, hvor vi skrubber og skurer, koger, bager og sylter. Vasker tøj i hånd. Står i køkkenet dagen lang – med forklæde på. Men der er en anden side af sagen.
Men somme tider kan de faktisk gøre livet lidt nemmere. Og billigere. Vi har vænnet os til, at skal vi løse et eller andet problem, skal vi købe et eller andet produkt. For videnskaben har vel for længst opfundet noget, der gør livet meget lettere for os, ikke? Tror vi, men det passer bare ikke altid. Sagen er snarere den, at vi er nemmere at prakke et eller andet produkt på, hvis vi ikke kender et alternativ.
Er miraklernes tid forbi?
Pletter på tøjet betyder, at vi skal købe Vanish (eller et andet pletfjerningsmiddel). Skal der gøres rent, findes der masser af små mirakler på flaske. Da vi regner med at holde os unge og smukke til langt op i tresserne, er der vel ikke andet at gøre end at købe kosmetikindustriens mirakelkure. Og husk: Jo mindre, der er i krukken og jo mere den koster – jo mere “effektiv” er den vel?
Miraklernes tid er måske forbi? Sandheden er nok, at den aldrig har været der.
Reklamerne fortæller os gerne, hvad vi skal bruge til personlig pleje. Men faktisk er der masser af helt dagligdags ting, som allerede befinder sig i vores køkken eller vores have, der er brugbare.
Bliver vi syge, vælger vi lægen og apoteket. Mindre kan vel ikke gøre det?
Meget er gået i glemmebogen
De gamle husråd går ikke mere i arv fra generation til generation, som de engang gjorde.
Så vi har ikke rigtig nogen grundviden at trække på mere. De kan dog findes frem igen – længere væk er den trods alt nok ikke. Der er skrevet bøger om det. Og de må kunne genoplives. Og det er så det jeg er igang med her. I dagens Danmark er der næppe mange, der går på biblioteket efter husråd. De går på nettet. Derfor denne blog.
Bloggen skulle gerne udvikle sig til en “samling” af husråd. Gamle eller nye, det er sådan set ligegyldigt. Så længe de er gode. Og relevante.
Og der findes masser af husråd – nogle mere relevante end andre her i 2009. Så der vil blive sorteret, afprøvet osv. Alt sammen i håb om at formidle noget, der ikke handler så meget om produkter. Vi er mere vant til moderne marketing, der fortæller os, hvad vi skal gøre (læs: købe) hvis vi får et problem.
Husråd skal findes på nettet!
Jeg har valgt at lægge det på nettet, så alle kan se det. Ikke skrive en bog, selvom det kunne være interessant nok. Grunden er – udover at der muligvis ikke er nogen, der ville udgive det – at jeg synes, det gør mest gavn der. De færreste har bøger om husråd stående. hvis man har brug for et husråd, går man jo ikke på biblioteket og låner en bog. Nej, man søger på nettet. Der findes bøger om emnet “Husråd”. Rigtig gode bøger, endda. De færreste låner disse bøger. Jeg låner bøger om husråd, og der er sjældent venteliste.
Jeg har gået og undret mig over hvorfor google søgninger kom ud så underligt nogen gange og så faldt jeg tilfældigvis over en blog om hjemmeside optimering for leden som viste at man selv kan styre det som google søgninger viser. Det er jo en kæmpe fordel hvis man driver online forretning.
Biosand er et gennemprøvet produkt til at områder fri for ukrudt, flere kommuner og anlægsgartnere har anvendt Biosand med succes.
I 2006 anvendte Randers Regnskov Biosand til deres udendørs områder, da de ønskede at slippe for vedligeholdelse af deres udendørs areal, og arealet står lige så pænt, som den dag det blev anlagt.
Flere private er også begyndt at efterspørg Biosand mere og mere. Biosand er 100% økologisk produkt der forhindre ukrudt og andet i at gro og vokse i en flisebelægning. Der skal ikke anvendes sprøjtegift eller gasbrænder for at vedligeholde et område, efter at området det blevet belagt med Biosand.
Især flere kommuner anvender Biosand til gågader og helleanlæg, da kommunen dermed slippe for at vedligeholde disse arealer for ukrudt eller efter fyldning af fuger med sand.
De gamle råd overleveret fra husmor til husmor heder ikke husråd men husgeråd, så det er yderst relevant at spørge hvad vi skal med “husråd”
Det er altså for slapt, at oprette og dyrke en hjemmeside, uden du aner hvad emnet hedder.
Mit svar på dit spørgsmål bliver derfor desværre, at vi ikke skal noget som helst med sådan en omgang snik snak. Luk domænet, og find dig en anden fritidsbeskæftigelse.
@Erik Jensen
Det er nu dig, der er forkert på den! Husgeråd er de redskaber, man anvender i køkkenet og til rengøring. Husmoderråd henter man hos husmødre. Husgeråd henter man i skuffer og skabe …