Et spækbræt lever en omtumlet tilværelse, og bliver som regel udsat for et utal af madvarer. Blandt dem er der ofte stærkt lugtende madvarer f.eks. løg, hvidløg, sild – eller måske det, der er værre.
Dette efterlader – over tid – give både dårlig lugt og også afsmag på den mad du efterfølgende skærer på spækbrættet. Og det giver en fornemmelse af, at spækbrættet ikke er rent – uanset hvor meget, man har gjort for at få det rent.
Og ofte synes man ikke, de bliver rigtigt rene – og det er måske rigtigt nok. Der kommer jo over tid ridser i. Og i dem kan der gemme sig lidt af hvert.
Sådan rengør du skærebrættet!
Dette kan undgås ved jævnligt at vaske det i almindelig opvaskemiddel tilsat husholdningseddike. Eddike er nemlig i stand til at fjerne den dårlige lugt og afsmagen. Det er iøvrigt en udemærket ide en gang imellem at hælde kogende vand over spækbrættet.
Dette dræber alle bakterier og steriliserer brættet. Så ved man da, at det er rent. Hvis man skolder det med 100 grader varmt vand, er der ikke mange bakterier, der overlever.
Rengøring med damp
Skulle du eje en damprenser, kan det også være en måde at få skærebrættet rent. Når du alligevel er igang med damprengøringen, så giv giv lige dine spækbræt en tur med varm damp – det vil virke lidt på samme måde som med at skolde dem i kogende vand.