Stearin på tøjet – brug dybfryseren

Stearinpletter på tøjet! Det virker ikke som det letteste at få af – og det er det heller ikke. Det sidder som regel vældigt godt fast på tøjet! Men det er langt fra umuligt. Du skal dog tage lidt utraditionelle midler i brug, hvis du har fået stearin på tøjet. Det er ikke bare noget med at smøre på og vaske – sådan som vi kender det fra andre pletter.

Eller kemi – for den sags skyld – der er ikke umiddelbart noget kemisk middel, der kan fjerne stearinpletterne.  Her handler det om kulde og/eller varme! Kulde hvis det skal knækkes/skrabes væk – varme hvis det skal smeltes væk – simpelthen!

En tur i fryseren med stearinpletten!

Tøjet med stearinpletten skal nemlig allerførst en tur i dybfryseren. Gerne i 2-3 timer – længere gør ikke noget.Det er vigtigt, at stearinen er godt gennemfrossen! Herefter skal så meget som muligt af stearinen skrabes (eller knækkes, om du vil) af tøjet. Så er man af med det meste af stearinen. Dog som regel ikke det hele.

Der kan dog stadig være en rest stearin tilbage, som skal angribes på anden måde. Stearin er meget genstridigt. Det skal  bekæmpes med enten kulde eller varme.

Hvis det handler om noget tøj, som  du af den ene eller anden grund ikke kan komme i en dybfryser, er der også mulighed for at fryse stearinpletten på anden måde. Du kan tage en plastikpose fuld med isterninger og lægge den oven på stearinen et stykke tid. Eller det kunne være en pose frosne madvarer, der kan bruges til at gøre stearinen frossen!

Stearinpletter er ikke de nemmeste at fjerne - men det kan lade sig gøre

Stearinlys er smykke, men kan efterlade sig pletter, der er svære at få has på.

Få stearin af tøjet med varme

Det kuldebehandlingen ikke klarer, skal klares med varme. Nej, det er rigtigt, det er ikke bare-lige med de stearinpletter!!

  • Læg derfor stoffet med stearinpletten mellem to stykker kraftigt køkkenrulle (eller trækpapir, hvis du har det i huset)
  • Stryg med lunkent strygejern. Det skal ikke være mere varmt end at det kan smelt stearinen. For meget varme kan muligvis gøre ondt værre.
  • Til sidst giver du stearinpletten en gang (ufarvet) opvaskemiddel. Efter ½ time kan du vaske det – som du plejer.

Astrid

One Comment

  1. hvad skal man gøre hvis man er kommet til at vaske tøjet efter der er kommet staerin på ? uden at bruge nogen af disse råd ^

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.