Her kommer et lille husråd til alle os, der slumper med ingredienserne, når vi laver mad. For lidt salt i maden er til at leve med, man kan jo altid salte bagefter. Og den fremgangsmåde er der mange, der bruger: Salte bare lidt – og så putte mere salt i senere. Mens vi andre, der ikke har samme tålmodighed, kommer til at oversalte. Vi “slumper” os frem – med noget skiftende held. Resultatet kender vi kun alt for godt – det eneste, maden smager af, er pludselig salt, salt, salt….og stort set ikke andet. Men vent lige lidt før du tager konsekvensen og smider det hele ud!
Oversaltning – hvad så!
Og det der med for meget salt – så er maden nærmest uspiselig! Og man kan jo ikke få salten ud igen! Eller kan man? Jo, det kan have held til at gøre – nogle gange. Det er i hvert fald et forsøg værd! Men jeg taler altså om mad, der har fået lidt for meget salt. Ikke det, hvor man har tabt hele saltbøssen ned i. Der skal man nok ikke regne med nogen redningsaktion på denne front – sådanne mængder af salt lader sig næppe fjerne. Det må man smide ud – og være lidt mere forsigtig med saltet næste gang. Dette husråd klarer moderat oversaltning – ikke den totale katastrofe.
Jo, noget kan man gøre. Er maden blevet for salt, lægges et par skiver rå kartoffel i retten. Kartoffelskiverne vil nemlig suge noget af saltet ud. Og retten kan – men en smule held – blive spiselig igen. Så man kan faktisk – i modsætning til, hvad mange tror – fjerne noget af salten fra en madret. Men, som sagt: med måde… Et andet tip, der kan bruges – måske endda sammen med ovenstående – er at give retten en lille twist i en anden retning. Dette kan gøre med krydderier. Nogle gange kan krydderier i en eller anden grad overdøve saltsmagen. Krydderierne er naturligvis forskellige alt efter, hvilken ret, der er tale om, men det skal naturligvis være noget med en god, kraftig smag – for eksempel karry eller chili….
Godt råd! Det er faktisk den eneste løsning på dette problem jeg nogensinde har læst om.
Tak
man kan også tilsætte lidt brygget kaffe.
Man kan også putte lidt ketchup i eller udover retten, der er eddike i, og det neutraliserer meget af den salte smag. Men folk med forhøjet blodtryk, skal være meget varsom med sådan nogle løsninger da man jo får salten ind alligevel, og det binder væske som resulterer i endnu mere forhøjet blodtryk.. Det skal undgåes da man , da er i farezonen.
Mvh Martin