Okker sætter sig som brun-gule belægninger, der hvor man bruger vand. Dem er er plaget af det, vil opleve, at badeværelset ikke ser rent ud, selvom det er gjort helt rent. Okker som sådan er hverken farligt, sundhedsskadeligt eller noget som helst. Men guderne skal vide, at det ikke ser godt ud! Jeg er selv opvokset på landet, hvor vandforsyningen var en privat boring og her var okker på ingen måde filtreret fra. Jeg husker stadig de brune belægninger på badeværelset – alle steder, hvor vi brugte vand. Brusekabine, toilet og håndvask samt omkring vaskemaskinen.
Okker – slip af med det
Jeg tror næppe, der er mange steder tilbage, hvor det er så slemt – idag kan man til dels filtrere det fra. Med ganske gode resultater, men som regel ikke helt. Okker er i bund og grund forbindelser af jern i vandet. Og okker sætter sig sammen med den kalk, som jo som oftest også er i vandet. Og alt ialt giver det de der kedelige, brunlige belægninger. Og egentlig handler det om at fjerne kalken, for det er den, okkeren sidder i. Og den forsvinder ligeledes med kalkbelægningerne. Dette skal du gøre:
- Allerførst skal du fugte overfladen, hvor du vil rengøre for okker/kalk med vand
- Derefter skal du spraye kalkrens på overfladen. Din kalkrens – eller det kunne være eddikesyre (pas dog på, det er stærke sager)
- Vent 10-15 min
- Skrub overfladen ren med en svamp.
- Skyl herefter overfladen ren.
- Er alt ikke væk, kan du gentage behandlingen.
- Dette må ikke gøres på kalkholdige materialersom for eksempel marmor, da både kalkrens og eddikesyre er syreholdige….det sidste giver vel sig selv.
I bund og grund handler det jo om at holde kalken i skak – så får man også okker væk. Kalkbelægninger har vi jo alle fra tid til anden. For dem, der ikke er plaget af okker, ser fliserne måske bare lidt matte ud. Har du okker i vandet, bliver de brune.